Belevingsgerichte zorg

Zorgrésidence Landgoed Rijckholt: Belevingsgerichte zorg

Belevingsgerichte zorg

Belevingsgerichte zorg is bewoners het gevoel geven dat zij thuis zijn, zelf de regie voeren en een zinvolle dagbesteding hebben. Onze rol is om zo soepel mogelijk de regie te ondersteunen, de gaten te vullen. Te zorgen op de manier en mate die nodig is.

Ensing-mw-600

 

Belevingsgerichte zorg in onze visie

Ieder mens is anders  daarom is een belevingsgerichte aanpak bij iedereen anders. Wij proberen voor de kwetsbare oudere een respectvolle beschermde omgeving te bieden. Een omgeving die zoveel mogelijk lijkt op thuis. En een omgeving die meegroeit met de behoefte aan zorg en beleving.

Belevingsgericht is bij iemand met een geheugenprobleem of een beginnende dementie een zinvolle dagbesteding en zoveel mogelijk zelfstandigheid. Het hofje biedt deze beleving, met een Bed and Breakfast  waar toeristen van alle generaties welkom zijn. Kinderen spelen op de trampoline en rijden met de skelters. U  wandelt vanuit uw voordeur  alsof u  door uw  eigen dorp loopt. Voor een kopje koffie loopt u binnen  in het restaurant, dat als fietscafe ook openstaat voor toeristen. Of u gaat naar het atelier waar workshops tekenen, schilderen en boetseren gegeven worden voor allerlei mensen uit de omgeving. Als u geen zin heeft om mee te doen dan is het toch leuk om even een kopje thee of koffie te drinken of van het zonnetje te genieten in de kas (een heerlijke plek met veel licht en waar ieder zonnetje al  een aangename temperatuur geeft.

Kleinschalig en sfeervol

Kleinschaligheid past binnen deze belevingsgerichte aanpak.  Geen grote gemeenschappelijk ruimte maar een gang zoals thuis, huiselijk en sfeervol. Met je eigen appartement, keuken, slaapkamer en badkamer. Wij maken geen scherpe scheiding tussen mensen met een dementie en vitale ouderen. Natuurlijk moet niemand elkaar tot last zijn. Maar met hulp kunnen mensen met een dementie nog lang een vorm van zelfstandigheid behouden. Wij begeleiden van buitenaf. De hulp komt ’s ochtend binnen lopen en helpt even met het ontbijt. Een uurtje later komt ze langs met een kopje koffie en rond het middaguur horen we de klok voor de lunch. Een ritme geeft een houvast. Gecombineerd met een stimulans om te bewegen, buitenlucht, beestjes en activiteiten die stimuleren maar niet verplichten. In een omgeving die wel veilig is, maar niet benauwend gesloten.

De beleving is gericht op een zinvolle dagbesteding, in sociale betrokkenheid en aandacht, veel lichamelijke beweging en activiteiten die leuk en ontspannend zijn.

Het dorp op Landgoed Rijckholt
Het dorp op Landgoed Rijckholt
eenzaamheid2-feature

Sociaal contact

Natuurlijk kan er een moment komen dat er angsten, gedragsproblemen of een behoefte aan intensieve begeleiding ontstaat. Wij denken dat het een voordeel is dat wij via de paviljoen bouw daarvoor een aparte huis vlakbij op hetzelfde terrein, maar toch wat afgescheiden hebben kunnen maken. Echtparen kunnen zo bij elkaar blijven, of delen van de dag met elkaar door brengen.

In dit huis is met veel licht is de belevingsgerichte aanpak heel erg gericht op aandacht en contact op het niveau dat past bij de fase van de ziekte. Zingen, aanraken, wandelen naar de beestjes e.d. Afhankelijk van de beleving.

Als particuliere voorziening kunnen wij meer personeel  inzetten en wij hebben veel natuurlijke buitenruimte, waardoor we angst, frustratie en onrust in veel gevallen makkelijker kunnen afleiden en in veel gevallen ook minder hoeven te onderdrukken met medicijnen.

Belevingsgericht is in onze situatie het gebruiken van de vele buitenruimte (7 Hectare) en de inzet van meer personeel te gebruiken om een zo zinvol en normaal leven te bieden voor de bewoner, met de bescherming, aandacht en zorg voorzover die nodig is.