Historie Landgoed Rijckholt

Zorgrésidence Landgoed Rijckholt: Historie

Tussen de appels en de peren

Opa Valkier (1916) heeft ons op laten groeien tussen de appels en peren van de fruitteelt en het boerenbedrijf van de aardappel- en uienhandel. Dies Sandee, onze bedrijfsleider heeft 40 jaar gezorgd voor de boomgaard. Hij deed dat vol overgave en is nog steeds een vriend van de familie. Dies is in 2003 met pensioen gegaan.

Tussen de appels en de peren
Tussen de appels en de peren

2004: start bouw Landgoed

In 2004 zijn Rob en Karin Bakker-Valkier (1955) gestart met de bouw van het Landgoed naar wat het nu is. Zij hebben de boerenschuur waar 40 jaar de traktor en de fruitkisten stonden omgebouwd tot restaurant en er een Bed & Breakfast voor toeristen en gasten die willen genieten van het boerenland in Zeeland bijgezet.

Zij wilden heel graag oud worden op het platteland en ze wilden niet naar het dorp of de stad moeten verhuizen als zij zorg nodig zouden hebben. Bij de borrel werd vaak gedroomd over oud worden met vrienden, zorg die ingehuurd zou worden en de nabijheid van gelijkgestemden…

Deze dromen, de ondernemersgeest en de wil om als familie graag op het landgoed te blijven wonen heeft geleid tot het idee om woningen voor ouderen met zorg op te zetten.

2006: Start bouw villa’s en Landhuis

In 2006 is de bouw van de Villa’s en het Landhuis gestart en deze zijn in 2007 geopend. Opa en oma Valkier zijn onmiddellijk in een appartement getrokken en waren onze eerste bewoners.

Karin Bakker-Valkier heeft de opening helaas niet meegemaakt, zij is overleden in 2006. Dit was en is een heel groot verlies voor onze familie, maar heeft ons ook gesterkt in het familiegevoel en de waarde die je voor elkaar kunt hebben in de laatste fase van het leven. Door deze gebeurtenis zijn de kinderen van Karin en Rob sneller dan gepland in het familiebedrijf komen werken.

Kim Bakker (1980) studeerde nog geneeskunde toen zij ook de onderneming in de ouderenzorg overnam. Gelukkig past dit heel goed en heeft zij in 2010 Huize Valkier geopend. Een huis ontworpen met de ervaringen van de bewoners.

In het najaar van 2012 is het Hofje geopend en daarmee is het dorp voor ouderen op het landgoed compleet. Een woongemeenschap waar onze bewoners en hun gasten op een persoonlijke, informele en intieme manier ontvangen worden.

Het Landhuis op Landgoed Rijckholt
Het Landhuis op Landgoed Rijckholt