Kleinschalig wonen met dementie

Zorgrésidence Landgoed Rijckholt: Kleinschalig wonen met dementie

Kleinschalig wonen met dementie

Respect en zoveel mogelijk eigen regie voor de bewoner. Wij bieden sinds 2007 kleinschalig en particulier zorg aan voor mensen met een dementie, die graag een alternatief willen voor het traditionele verpleeghuis. Nieuwe bewoners verwelkomen wij graag in onze kleinschalige woonvoorziening, Huize Valkier, die speciaal ontworpen is voor dementerenden.

dementie-verschijnselen-featured

Specifiek voor ouderen met dementie

Voor dementerende ouderen met geheugenproblemen bieden wij een zeer specifieke woonomgeving. Met name in de beginfase van de dementie kan ons terrein met veel ruimte, de natuur en beestjes, een gevoel van vrijheid geven. Wij geloven in belevingsgerichte zorg voor dementie. Lees hier meer over de betekenis van dementie.

Wij bieden een extra goede en kleinschalige zorgvoorziening voor bewoners die bij ons zijn komen wonen met geheugenproblemen, of waarbij tijdens het verblijf bij ons geheugenproblemen een rol zijn gaan spelen. Doordat wij de mogelijkheid bieden om zowel zelfstandig als met zorg bij ons te komen wonen, kunnen wij tijdig signaleren wanneer de dementie een grote rol gaat spelen en op basis daarvan handelen.

In een reguliere zorginstelling worden mensen met Alzheimer vaak op een gesloten afdeling opgenomen, waar de deur op slot is. Dat is in die omgeving nodig.  Wij proberen juist onze ruimtelijke omgeving te gebruiken om vrijheid en daarmee rust te bieden. Wij vinden daarom de term ‘verpleeghuis‘ vaak ook een vervelende associatie, en hebben liever dat u zich thuis voelt.

Kleinschalig wonen met beginnende dementie

Voor de mensen met beginnende dementie is het thuis vaak moeilijk om structuur te geven aan de dag. Het eten gaat niet meer op gezette tijdstippen, de medicatie wordt vergeten, de persoonlijke verzorging wordt wat lastiger en soms draait men het dag en nacht ritme om.

Onze ervaring is dat het bij milde geheugenproblemen vaak goed mogelijk is om voor het gevoel zelfstandig te blijven wonen als de omgeving maar kleinschalig en beschermd is. Onze huizen, met name de Hofjes, zijn hier uitermate geschikt voor.

Structuur en activiteiten

Wij geven het ritme van de dag duidelijk aan en houden dit ook dagelijks hetzelfde. Dat geeft structuur. Wij verzorgen de maaltijden, de was en de schoonmaak en houden een oogje in het zeil. Een dagelijkse wandeling zit vast in het programma, ook in de winter als het koud is, en ook als het regent, juist de herkenbare natuur zorgen voor rustige prikkels.

De bewoners wonen voor hun gevoel nog geheel zelfstandig en dit geeft eigenwaarde. Ze kunnen zich nuttig maken voor hun omgeving door voor de dieren te zorgen en te helpen met de verschillende activiteiten op het landgoed. Niets is zo vervelend als het gevoel dat je niets meer waard bent! Veel beweging zorgt er ook voor dat mensen moe worden en daardoor ’s nachts goed slapen.

echtpaar

Kleinschalig wonen met gevorderde dementie

Wij bieden aan veel verschillende bewoners met een dementie zorg en doen dit tot het einde van het leven. Soms vordert de dementie door de jaren heen en is na verloop van tijd het nodig toch meer beschermd te gaan wonen. Dit gebeurt meestal niet van het ene op het andere moment, maar gaat geleidelijk.

Bijvoorbeeld het samenwonen met de partner is niet meer prettig en is het nodig gescheiden te gaan wonen. Een appartement kan ook te onoverzichtelijk worden en dan is verhuizing naar een kleinschalige woonvorm zoals Huize Valkier noodzakelijk. Dit kan allemaal op ons landgoed in Zeeland, binnen dezelfde, al bekende omgeving. Een bewoner verhuist dus niet echt, maar de omgeving (dag of nacht) wordt aangepast aan de behoefte en mogelijkheden.

Familie

Voor het bieden van zorg is een goede band met de familie heel belangrijk. Voor de familie is de fase van rouw vaak al begonnen bij de diagnose Alzheimer. Het goed zorgen voor vader of moeder in een prettige omgeving maakt de acceptatie van het ziektebeeld niet altijd makkelijker, maar soms wel dragelijker.

Omgeving

Het restaurant de Korenbeurs op Landgoed Rijckholt biedt een beschermde omgeving. Iedereen kent de bewoners en kan rekening houden met de aardigheden en eigenaardigheden. En voor de bewoner geeft het restaurant het gevoel even uit te zijn.

Door de Bed and Breakfast op ons landgoed spelen er veel kinderen op het terrein. B&B gasten wandelen over het terrein, waardoor een gezellige omgeving met verschillende generaties ontstaat.

landgoed-rijckholt

Meer informatie

Wilt u graag meer weten over kleinschalig wonen voor dementerenden op Landgoed Rijckholt, neem dan contact op met Kim Bakker of bel ons via +31(0)113307110.